Alkohols virkning på kroppen


Alkohol er et giftigt stof, der påvirker kroppen på mange måder. Alkohol er årsag til ca. 4000 dødsfald årligt i Danmark. Det svarer til 9,5% af alle dødsfald hos mænd.

Alkohol kan forårsage mere end 60 forskellige sygdomme, fordi det skader stort set alle organer i kroppen. Efter rygning er alkohol det, der betyder mest for sygdom og tidlig død i Danmark.

 

Sygdomme

Risikoen for en del kræftsygdomme i fx mund, spiserør, mave og lever stiger, når man drikker mere en 7/14 genstande om ugen. Også risikoen for brystkræft øges betydeligt for hver genstand, man drikker, og cirka 14% af brystkræft i Danmark skyldes alkohol.

Andre sygdomme som leversygdomme, hjertekarsygdomme, betændelse i bugspytkirtlen, knogleskørhed og demens kan også opstå pga. alkohol. Desuden nedsættes seksualfunktionen, når man drikker meget alkohol.

Alkohol kan være årsag til at psykiske sygdomme, som angst, depression og ADHD forværres betydeligt. Nogle begynder at drikke, for at dulme personlige problemer. Men i længden vil man opleve, at ens symptomer forværres, jo mere man drikker.

 

Fremtidsudsigter

Fortsætter man med at drikke alkohol, selvom man er blevet syg af det, stiger risikoen for at man kan dø af sin sygdom. Den gode nyhed er, at de sygdomme man kan få af at drikke for meget, alle bliver bedre, når man stopper med at drikke. Så selvom man måske har drukket meget i længere tid, er der altid en god grund til at søge hjælp til at skære ned på sit forbrug eller helt stoppe med at drikke.

I KABS har vi både læger og sygeplejersker, der kan hjælpe dig med de fysiske og/eller psykiske problemer du oplever. Samtidig med at du kan få hjælp til ændre dine alkoholvaner. Du er altid velkommen til at kontakte os, for en uforpligtende snak.

 

Kilde: Becker & Tolstrup (red.),2016. Alkohol. Brug, konsekvenser og behandling. Munksgaard.

 

Brug for hjælp? Kontakt os