Graviditet og alkohol

Alkohol kan skade det ufødte barn, og derfor bør man ikke drikke, når man er gravid eller planlægger at blive gravid. Alkohol kan også skade det barn, der bliver ammet, og derfor bør man heller ikke drikke alkohol, når man giver sit barn bryst.

Når moderen drikker alkohol, og det optages i hendes blod, vil det også passere til fosterets blod, og fosteret vil få samme promille som moderen. Leveren, som nedbryder alkohol, er ikke moden hos et foster, og bl.a. derfor er fostret påvirket af alkohol i længere tid en moderen.

Det er forskelligt fra person til person, og fra foster til foster, hvor meget alkohol under graviditeten skader. Så selvom du måske kender nogen, der har drukket under graviditeten, og som fik et rask barn, så gælder det langt fra for alle.

Hvis moren drikker alkohol under graviditeten, kan barnet få misdannelser og blive hjerneskadet. Det kalder man føtalt alkoholsynndrom (FAS). Barnet kan også få problemer med sprog og mental udvikling, hyperaktivitet og indlæring. Det kalder man Føtal alkohol effekt (FAE). Alkohol under graviditeten øger desuden risikoen for fosterdød, for tidlig fødsel og at fostret ikke vokser nok inden fødslen.

Hvis du har et alkoholproblem og er gravid, skal du kontakte din læge eller et alkoholbehandlingssted som KABS, hvor du kan få hjælp til at stoppe med at drikke. I KABS kan vi hjælpe dig til at passe bedst muligt på dit ufødte barn. Vi møder dig uden fordomme og du er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Brug for hjælp? Kontakt os